Oprema za sončne elektrarne

Fotovoltaični modul

je ključna komponenta sončne elektrarne, ki pretvarja sončne energijo v električno.

Vezavi večih sončnih modulov pravimo solarni ali sončni generator. Moduli so proizvedeni z različnimi tehnologijami, razlikujejo se glede na njihove izkoristke na:

  • Polikristalne
  • Monokristalne
  • Tankoslojne

Najbolj poznani proizvajalci modulov so: Bisol (Slovenija), Suntech, Tianwei, JT solar, Jinkosolar, LDK, Sunowe, GS 50,...

 

 

Razsmernik

je naprava, ki pretvarja enosmerno napetost, ki jo proizvede fotovoltaični modul,  v izmenično napetost in oddajo v omrežje. Bistveni podatek razsmernika je njegov izkoristek pri pretvorbi električne energije, ki mora biti čim višji.

Tudi razsmerniki se delijo glede na moči oz. delovno območje, v katerem delujejo. Poznamo izvedbe z ali brez transformatorjev, s pretvorbo v eno- ali trifazni izmenični tok. Razsmerniki se med seboj razlikujejo glede na: nazivno moč na vhodu, stopja IP zaščite in število neodvisnih sledilnokov moči.

Proizvajalci razsmernikov so: Fronius, Delta, SMA, KACO,...

Fronius IG Plus 35  

 

Sistemi za pritrditev in postavitev

omogočajo postavitev modulov na streho, stene, nosilce. Obstajojo nosilci za samostojno postavitev - prostostoječe sončne elektrarne na zemljišča, ki so izvedeni z obtežitvami, temeljenjem ali samo zabijanjem nosilcev do zahtevane globine za doseganje ustrezne nosilnosti.

Za svoje projekte izbiramo opremo med priznanimi proizvajalci, ki ob dostopni ceni ponujajo visoko kakovost in dajejo potrebne garancije na proizvod ter delovanje.